Ortaca MYO Turist Rehberliği personeli Öğr.Gör.Dr. Alper Gölbaş Arapgir'de Arkeolojik Yüzey Araştırması Yapıyor.

Geçtiğimiz yıl ilk etabı tamamlanan Arapgir Arkeolojik Yüzey Araştırması 2023 yılı çalışmaları başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ortaca Meslek Yüksekokulu’nda görevli Arkeolog Öğr. Gör. Dr. Alper Gölbaş başkanlığındaki bilimsel heyet, Ağustos ayında Malatya’nın Arapgir ilçesinde, Arkeolojik Yüzey Araştırması’nın ikinci sezonunu gerçekleştiriyor. Heyet içerisinde ayrıca Elazığ Fırat Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi görevli öğretim üyeleri de yer alıyor. Arkeoloji, jeoloji ve gemoloji gibi farklı alanlardan olan uzmanlar tarafından Arapgir’in tarihöncesi aydınlatılmaya çalışılıyor. Arapgir Belediyesi’nin desteği ile yürütülen çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinler ile Malatya Valiliği ve Arapgir Kaymakamlığı’nın bilgisi dahilinde yapılıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar sırasında Epipaleolitik, Neolitik ve Kalkolitik Dönemler’e ait çeşitli bulgular tespit edildi. Araştırmalar hakkında bilgi veren Gölbaş’a göre Arapgir Bölgesi Yukarı Fırat havzasında Fırat Nehri’ne dökülen pek çok akarsuyun geçtiği bir alan ve söz konusu akarsuların oydukları vadiler geçmiş uygarlıklar için birer yaşam alanı olmuş. Bölgede daha önce en son İ.Kılıç Kökten tarafından 1972 yılında Keban barajı su toplama sahasında araştırmalar yapılmıştı. Buna karşın Arapgir’in diğer bölgeleri neredeyse hiç araştırılmamış noktalar. Bu çalışma bölgede 50 yıl aradan sonra yapılan ilk arkeolojik çalışma özelliği taşıyor. Özellikle vadi yamaçlarında önce mağara yaşamına ait izler, ardından höyükleşmeye dair buluntular bir arada görülebiliyor. Özellikle Roma, Bizans ve Osmanlı’da çok önemli bir ticaret noktası olan Arapgir topraklarının prehistorik dönemlerine dair bilinmeyenler aydınlatılıyor. Haber için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi : 31.10.2023 12:00 Okunma Sayısı : 210